Økonomisk Landskab i Europa: opsparing, inflationsbekymringer og modstandskraft
Covid-19-krisen har ikke kun haft en øjeblikkelig indvirkning på husstandenes økonomi, den har også langsigtede konsekvenser for forbrugernes mulighed for at lægge lidt til side til fremtiden.
Ifølge Eurostat er den samlede opsparing er steget i løbet af 2020/2021. Ifølge Intrums European Consumer Payment Report 2021 er 79 procent i stand til at spare lidt hver måned, dog er 41 procent utilfredse med det beløb, de har formået at spare op.
Danskerne polstrer privatøkonomien til endnu en krise, mens inflation skaber bekymring
Danskerne er bekymrede over inflationen, ligesom de frygter en ny krise. Mens de fleste kom godt gennem pandemien, kæmper hver fjerde fortsat med at betale regningerne.
For mange danskere har pandemien givet anledning til at blive bedre til at styre deres privatøkonomi og bygge en mere stabil fremtid for dem selv og deres familier. Næsten halvdelen af danskerne forventer, at Covid-19 ikke vil være den eneste pandemi eller krise i deres levetid, og ønsker derfor at sikre, at de står økonomisk stærkere før den næste krise.
Vores undersøgelse viser, at danskerne hver måned lægger penge til side til uventede udgifter (70 procent), rejser (54 procent) og pension (41 procent). Sammenlignet med sidste års undersøgelse, ser vi en tendens til at flere danskere ønsker at lægge penge til side, og der er for eksempel en stor stigning i antallet af danskere, der indbetaler til pension.
Europæere står over for øget finansiel polarisering
I kølvandet på den globale coronakrise står europæerne over for udfordringer, der truer med at øge den finansielle polarisering i regionen. Dette urolige økonomiske landskab har udmøntet sig i en bekymrende stigning i fattigdom og en genoplivet frygt for inflation, hvilket i sin tur motiverer en aktiv søgen efter øget økonomisk modstandskraft.
Stigende fattigdom efter Coronakrisen
En betydelig andel af befolkningen på tværs af Europa oplever en forringet økonomisk situation sammenlignet med tiden før coronakrisens start i 2020. Hele 37 procent af de adspurgte angiver, at deres økonomiske situation er blevet forværret. Dette tal stiger markant til 44 procent i Østeuropa og 43 procent i Sydeuropa, i kontrast til kun 31 procent i Nordeuropa.
Download European Consumer Payment Report 2021
Rapporten er baseret på en undersøgelsen foretaget blandt 24.198 forbrugere i 24 europæiske lande, herunder 1.000 danskere, i aldersgruppen 18-65 år og omhandler spørgsmål omkring privatøkonomi. Undersøgelsen blev udført af Longitude på vegne af Intrum i perioden den 21. juli til 26. august 2021.