Vil Danmark være kontantløs om 10 år?
Ifølge en ny undersøgelse mener 6 ud af 10 af virksomheder, at Danmark vil være kontantløst inden for ti år. Tegn fra både forbrugere og virksomheder tyder på, at kontanternes dage er talte.
Mange virksomheder er allerede gået væk fra at modtage kontanter. Ifølge Intrums European Payment Report 2019 mener næsten hver femte virksomhed, at Danmark vil være helt kontantløst om 5 år.
Mønter og pengesedler er for mange et levn fra fortiden. Selvom vi langt fra lever i et kontantløst samfund, tyder alt på, at vi bevæger os i den retning.Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark
Cyberangreb den største trussel
2 ud af 5 virksomheder frygter, at et kontantløst samfund vil øge risikoen for cyberangreb. Generelt anses cyberangreb som den største trussel, ved et elektronisk betalingssamfund. Hver femte forudser yderligere transaktionsomkostninger, som en negativ følge af et samfund uden fysiske penge.
På trods af frygten for cyberangreb, ser mange også en række fordele ved de digitale betalingsmetoder. Hver femte værdsætter, at betalingsprocedurer og bogføring ville blive langt mere effektive. 1 ud af 5 tror også, at information omkring transaktionsdata vil blive mere
tilgængelige for virksomheden.
Der vil altid være fordele og ulemper, uanset hvilken retning samfundet bevæger sig i. Kredit er et centralt element, og for at undgå tab er det nødvendigt for virksomhederne, at kende deres kunders kreditværdighed og betalingsevne. Et digitaliseret samfund, og herunder elektroniske betalingsmetoder, byder på langt flere muligheder, end traditionelle fysiske penge. Det letter hverdagen for mange - både forbrugere og virksomheder.Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark
8 ud af 10 bruger mobilbetaling
Spørger man forbrugerne om, hvilke betalingsmetoder de ynder at benytte, siger 8 ud af 10 at de benytter sig af mobilbetaling. Hver fjerde i Intrums undersøgelse siger, at de betaler med mobilen mindst en gang om ugen, eller oftere.
Selvom betaling via mobiltelefonen er ved at være godt etableret, er netbank den elektroniske betalingsform, som de fleste bruger - hele 95 procent, af danskerne i undersøgelsen, anvender netbank.
Digitale ældre
Ikke overraskende, er de unge hyppige brugere af de elektroniske betalingsløsninger, hvor mobile betalinger er den foretrukne betalingsform. De ældre har dog også taget de nye betalingsformer til sig. Næsten hver femte på 65+ bruger mobilbetaling hver uge, nogle endda dagligt.