International sparedag: Forbrugerne sparer stadig ikke op
Ifølge en undersøgelse siger 4 ud af 10 europæere og næsten halvdelen af danskerne, at de ikke sparer penge op hver måned.
International sparedag, den 31. oktober, blev oprettet helt tilbage i 1924 af Verdenssamfundet for Sparekasser, for at fremme personlig opsparing og styrke folks økonomiske selvstændighed.
Ifølge resultater fra Intrums European Consumer Payment Report 2018 sparer 41% af europæerne ikke penge op hver måned. Situationen er især udfordrende i Letland og Grækenland, hvor 6 uf af 10 ikke har en månedlig opsparing, delvis på grund af underliggende økonomiske problemer.
Jeg sparer ikke op
58% af de lettiske respondenter og 57% af de græske respondenter siger, at de ikke sparer op. Men antallet af folk der ikke har en fast opsparing er også høj i Finland (50%), Italien (46%) og Danmark (45%).
Man kan ikke forudsige fremtiden, og det er altid klogt at spare penge op, hvis man kan. Det kan hjælpe med at skabe økonomisk tryghed og give et sikkerhedsnet i tilfælde af en økonomisk nødsituation.Jens Hjortflod Adm. Direktør hos Intrum i Danmark
Millennials og forældre sparer mest op
Når man ser på aldersgrupper, er millennials (25-34 årige) den gruppe der sparer mest op. 6 ud af 10 (64%) danskere i denne aldersgruppe siger, at de sparer penge hver måned, i modsætning til ældre over 65 år (45%). Dette er måske ikke overraskende, da folk i 20'erne og 30'erne ofte er i færd med at slå sig ned, mens den ældre generation allerede har været nede ad den sti.
Blandt forældre angiver 66%, at de sparer op på månedsbasis, mens det tilsvarende antal for personer uden børn er 51%.
For Europa som helhed siger henholdsvis 68% millennials og 55% ældre, at de sparer op hver måned. Og hos forældrene angiver 65% det samme. Blandt personer uden børn tilkendegiver 51%, at de har en fast opsparing.
Opsparing til en regnvejrsdag
Af dem, der rent faktisk sparer op hver måned, er den største motivation at være forberedt på uforudsete udgifter - 63% af de adspurgte siger overordnet set, at dette er grunden til, at de lægger penge til side. Blandt de europæiske forbrugere siger 67% det samme.
Hvorfor sparer du penge op hver måned?
Andre grunde til at spare op er rejser (51%), pension (22%), forbrug (34%), og i det tilfælde at man mister sit job eller anden indtægtskilde (13%).
Opsparingskontoen stadig mest udbredt
Undersøgelsen viser, at størstedelen af dem der har en fast opsparing, stadig foretrækker at benytte en opsparingskonto. Dette gør sig både gældende i Danmark og Europa som helhed.
Aktier er også et populært valg, omend bemærkelsesværdigt, vælger 22% at sparer op via kontanter.
Hvordan investerer du din opsparing?
Hvis du får økonomiske problemer - søg rådgivning
Nogle mennesker finder det meget vanskeligt at spare op, fordi deres månedlige indkomst ikke rækker særligt langt hvilket betyder, at de kan ende i økonomiske problemer, ved at skulle låne penge for at kunne betale deres regninger. Vores råd er at søge hjælp, til at få din økonomi under kontrol.
Intrums kerneforretning er, at hjælper folk med at blive gældfrie, og vores anbefaling er, at komme i kontakt med os hurtigst muligt, så vi kan løse sagen sammen. At have en sund privatøkonomi er fundamentet for god livskvalitet. Det skaber muligheder for, at folk kan nå deres mål og opfylde deres drømme.Jens Hjortflod Adm. Direktør hos Intrum i Danmark.
Om undersøgelsen
Intrum har indsamlet data fra 24.398 forbrugere i 24 europæiske lande, for at få indsigt i forbrugernes hverdag, inklusiv deres forbrug og evne til at styre deres privatøkonomi på månedsbasis. De samlede data er præsenteret i European Consumer Payment Report.
2019-udgaven af European Consumer Payment Report lanceres den 28. november 2019.