16% af danskerne låner penge til at betale regninger
I kølvandet på en periode med økonomisk fremgang, er der sket en stigning i danskernes opsparinger - men også i deres gæld. Et stigende antal kæmper med at få privatøkonomien til at hænge sammen og næsten hver femte har været nødsaget til at låne penge, for at kunne betale deres regninger.
- Forældre kæmper mest. Hele 22% af danske forældre med børn under 18 år, har i løbet af det sidste år måtte låne penge, til at betale regninger.
- 22% af alle forældre i Danmark har for nyligt lånt penge, for at købe ting til deres børn - dette er en stigning fra 14% siden sidste år.
Vi ser en voksende kløft i kølvandet på en periode med økonomisk fremgang - mens flere og flere europæere er i stand til at spare penge op hver måned, vokser den gruppe, der ser sig nødsaget til at låne penge for at kunne betale deres regninger, eller til at købe ting til deres børn.
I Danmark er antallet af personer der sparer op hver måned steget fra 41% til 55% på bare to år (2018 sammenlignet med 2016), mens et mindretal, som må låne penge for at kunne betale deres regninger, er vokset fra 10% til 16% i samme periode. I Holland ser kun 13% sig nødsaget til at låne penge til betaling af regninger, i Finland 19% og i Storbritannien hele 29%. Selvom mange af de britiske forbrugere må låne penge til at betale regninger, ses også den største forbedring på europæisk plan, når det kommer til at spare op - fra 49% i 2017 til 59% i 2018.
Mange oplever et pres fra sociale medier til at forbruge mere end de burde. Dette sammen med letheden i online shopping er dels årsagen til, at flere kommer i økonomisk uføre. I Danmark tilkendegiver flere end hver femte (22%), at behændigheden ved online shopping gør, at de totalt set shopper mere. Herudover udtrykker mange bekymring for den nemme adgang til kredit, som smartphones byder. 70% mener, at den nemme adgang til kredit via smartphones er bekymrende, da folk der ikke bør optage lån kan blive fristede.
Bekymringen for den nemme adgang til kredit via smartphone deles over hele Europa. Hos vores naboer i Sverige angiver 72% at de er bekymrede, i Frankrig 71%, i Letland 74% og Estland tager førstepladsen med hele 80%, som er bekymrede for, at den nemme adgang til kredit vil føre folk ud i økonomiske kvaler.
Af de adspurgte danskere ville en ud af fem ønske, at de havde lært mere omkring privatøkonomi i skolen og syv ud af ti mener, at skolerne burde undervise børn mere i privatøkonomi.
Kredit er en forudsætning for et samfund i vækst, og det er derfor også naturligt, at både virksomheder og forbrugere køber mere på kredit, når der er fremgang i økonomien. Systemet hvori disse kreditter bevilges, skal dog fungere for alle parter. Vores erfaring samt resultaterne i denne undersøgelse viser, at der kan gøres meget mere for at støtte økonomisk sunde valg, eksempelvis gennem uddannelsesinitiativer.Jens Hjortflod, Adm. Direktør for Intrum i Danmark
Om Intrum European Consumer Payment Report 2018
Rapporten er baseret på en undersøgelse foretaget i 24 europæiske lande, blandt 24.398 respondenter i aldersgruppen 18-65 år, herunder 1.024 i Danmark. Undersøgelsen omhandler spørgsmål omkring privatøkonomi og blev gennemført i september 2018.