Få en god jul og et økonomisk sundt nyt år
De fleste kan synge med på ”…julen varer længe, koster mange penge…” MEN vidste du, at det behøver den faktisk ikke?
Få her nogle bud på hvordan du både kan støtte de bæredygtige initiativer, give hjemmelavede julegaver og få en sund økonomisk start på det nye år, som venter lige om hjørnet.
At give gaver til hinanden er for de fleste en hyggelig del af dét at fejre julen. At give familie og venner hjemmelavede julegaver er både kreativt og en økonomisk sund måde at holde budgettet på — især hvis elementer af gaven består af genbrug.
Den tid, du bruger på at lave en julegaver til familie og venner, vil ofte være højt værdsat af modtageren — netop fordi du har brugt af din sparsomme fritid til at lave gaven.
I december er der for en del mennesker tradition for, at indkomsten bliver udbetalt før jul, så der er økonomi til at fejre julen. Det betyder så, at der efterfølgende så meget længere til næste udbetaling i slutningen af januar. Derfor er det en god idé allerede nu at finde balancen mellem julen og et økonomisk sundt nyt år, og det hjælper vi gerne med:
Lav en indkøbsliste over de ting, der er et "must"
Det er let at lade sig lokke af de farvestrålende tilbudsavisers”spar så meget”-priser og reklameblokkene på TV, bannerne på de sociale medier og netsider. Derfor er det en god idé at lave en indkøbsliste over de ting, som er absolut nødvendige. Det gælder både indkøb af varer, som skal bruges i forbindelse med afholdelse af julen, samt de ting du skal bruge for at kunne ”upcycle” og kreere hjemmelavede julegaver. Når du så går ud for at købe ind, så hold dig til listen.
Læg et budget
Hører du til de heldige, der får indkomsten for december ind på kontoen før jul, så vil der ofte være næsten 6 uger før indkomsten for januar ses på kontoen. Derfor er vores anbefaling, at når du har listen klar, så læg et budget for resten af december og det kommende år.
Læs mere om hvordan du lægger et budget og download en gratis skabelon her
"Hold gryden i kog"
Når du alligevel har ovnen og kogepladerne tændt, så kunne du lave mad til en hel uge ad gangen og fryse ned i mindre portioner. Du kunne også, når ovnen jo er varm, bage de morgen- eller frokostboller, du ellers havde tænkt at ville gå i gang med senere. På den måde bruger du varmen optimalt, for du skal ikke flere gange varme ovnen op – blot efterfølgende benytte mikroovnen kortvarigt for at varme maden.
På denne måde kan du både spare på strømmen, reducere eventuelt madspild og bruge minimal tid på at lave aftensmad, sålænge der er portiioner på frost klar.
Find ting du kan undvære og ikke har brugt i det seneste år
Det er en god øvelse at gennemgå hjemmet for ting, som du ikke har brugt i det seneste år. Sæt det til side og gør det klar til, at det kan komme ud hos andre og bringe glæde — enten i sin aktuelle form eller ”upcycling”. Med upcycling genbruger du ikke bare materialer, du giver dem faktisk et nyt og måske bedre formål.
Det kan fx være:
- En gammel suppeterrin, som fyldes med jord og deri plantes en julestjerne. Når det så ikke længere er jul, så kunne der sættes tulipaner, påskeliljer etc. i terrinen.
- En vase, som i sig selv ikke er så spændende længere, men som med decoupage eller en lyskæde i kan finde ny anvendelse.
- En smuk glasflaske kunne fyldes med fx hjemmelavet likør og have små stykker af den frugt, likøren er lavet på, i bunden. Hvis der ikke er en prop eller skruelåg til, så lav selv et. Kreer en smuk label og sæt en flot sløjfe om.
- I en gavepose, du tidligere har fået en vinflaske i, kan du sætte et gammelt drikkeglas eller vase, og sæt sætte blomster i.
- En gammel billedramme kunne enten spraymales og dekoreres på en ny måde. Der kunne sættes et hjemmelavet digt ind – ét som fortæller noget om dine tanker om modtageren, taknemmelighed over venskab, sjove anekdoter eller andet.
- Du kunne bage klejner eller småkager, lave konfekt eller syltetøj med ”julesmag” og fylde et gammelt glas med låg med lækkerierne. Klip en cirkel ud af en gammel juledug og læg den på låget som en hætte. Bind derefter en julesløjfe om glassets hætte, og du har nu en gave klar til at blive leveret.
- Hvis du har et fx en mindre kane, en tromme eller andet, som du ikke længere ønsker at bruge som julepynt, så kunne du lave det om til en gavekurv; Den kunne indeholde ”10-turs klip” til fx rengørings- eller indkøbshjælp, fælles gåture, kom-til-kaffe-hygge, græsslåning, og så kunne der måske også ligge nogle hjemmelavede lækkerier. Tid er en værdifuld gave, så husk at dét også tæller.
Du kan finde mange andre forslag til hjemmelavede gaver tilgængelige online, så vi ønsker dig en hyggelig og god fornøjelse med at få gode idéer!