9 tips til økonomisk forårsrengøring
Trænger din økonomi til en forårsrengøring — nu du måske alligevel er i gang med forårsrengøring i hjemmet? Har du et budget? Har du ubetalte regninger og kæmper med at få et overblik? Her får du 9 gode tips til, hvordan du kan få ryddet godt op i din økonomi.
Man fortryder sjældent at have gennemgået sin økonomi ordentligt. Har du et budget? Bufferkonto? Har du ubetalte regninger og kæmper med at få et overblik? Her får du 9 gode tips til, hvordan du kan få ryddet godt op i din økonomi.
1. Planlæg din økonomi
God planlægning er det bedste udgangspunkt for at opnå en bedre økonomi. Få klarhed over hvor mange penge du bruger hver måned, og hvad du bruger penge på. Et budget er «alfa og omega» for at komme i gang med planlægningen.
2. Vær ærlig omkring din økonomi
Økonomi kan være svært at tale om, men med ærlighed kommer du længst. Vær derfor ærlig overfor dine venner og familien, især hvis du kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen. Find modet og bed om hjælp. Både familie og venner kan være vigtige støtter for dig.
3. Tilpas dit budget efter evne og forhold
Et godt budget bør være realistisk, og det skal fungere for netop dig. Start med at få en oversigt over din indtægt og dine udgifter. Så ser du, hvor meget du kan bruge på andre ting. Husk også lægge penge til side til opsparing. Det er meget bedre at spare lidt op end intet overhovedet.
Få hjælp til at lave et godt budget.
4. Tag hensyn til uforudsete udgifter
Det kan altid dukke uventede situationer op. Uanset om det er bilen, vaskemaskinen eller noget andet som ikke fungerer, kan det hurtigt blive dyrt. En økonomisk buffer gør det lettere at håndtere uforudsete udgifter. En god tommelfingerregel: Bufferen bør være tre gange din netto månedsindtægt.
5. Tænk på at mindre beløb i høj grad kan påvirke dit budget
Små udgifter her og der kan vise sig at udgøre et overraskende stort samlet beløb. En daglig kaffe2go, frokost fra kiosken eller andre småting kan hurtigt betyde udgifter for flere tusinde kroner i løbet af en måned. Med lidt planlægning kan du undgå mange mindre køb og dermed i stedet spare op til noget større.
6. Tag gode økonomiske beslutninger og undgå impulskøb
Er du en af dem, som er lidt for glad i at shoppe? Så er du ikke alene. Din hjerne lokkes automatisk af tilbud og sender signaler, som frister dig til at købe mere end du havde tænkt dig. Bliv opmærksom på de situationer, hvor du køber mere end nødvendigt, og stå imod fristelsen. Det er også en god idé at tænke sig om en ekstra gang inden et køb, så du undgår impulskøb.
7. Brug din netbank, apps og regneark for at få et overblik
Det findes mange gode redskaber, som kan hjælpe dig med at få kontrol over din økonomi. Brug din netbank til at få en oversigt over, hvad du bruger penge på, lav et budget i Excel eller Google sheets, eller test en app som kan hjælpe dig til en bedre økonomi.
8. Det er aldrig for sent at hanke op i sin økonomi
Det er aldrig for sent at hanke op i en vanskelig økonomisk situation. Start med at få oversigt over alle ubetalte krav. Find du af hvor sort kravet er og hvem kreditor er. Det vigtigste er, at du ikke lader ubetalte regninger ligge. Det lønner sig altid at tage kontakt til dem, du skylder penge, så snart du bliver opmærksom på dette — uanset hvad grunden er til, at du har udfordringer med at betale.
9. Er du havnet i inkassokniben?
Selvom du har gjort dit bedste for at holde orden i økonomien, kan det ske, at du alligevel ender i inkassosituationer. Det er vigtigt at du kontakter inkassoselskabet så hurtigt som muligt. Selvom det for mange kan virke lidt skræmmende, er det faktisk det bedste du kan gøre.
Har du en sag hos Intrum?
Et godt sted at starte kan være, at logge ind på vores selvbetjeningsportal. Her får overblik over hvad du skylder på sagen. Har du brug for hjælp, så kontakt os og vi finder en løsning sammen.