7 tips til hvordan du kan reducere dit forbrug
Det er ikke altid lige let at ændre de vaner, du har haft i årevis. Små tiltag i hverdagen kan dog alligevel sagtens betyde, at du reducerer dit forbrug og sparer penge — uden at det behøver at være på bekostning af tid.
Undgå at bruge penge du ikke har
Undgå at køre kreditkortet, hvis det ikke er nødvendigt. Hvis du foretrækker at benytte kreditkort, så vær påpasselig med ikke at bruge mere end det beløb, der er disponiblet på kontoen, og husk at betale regningen inden betalingsfristens udløb. På den måde kan du undgå unødvendige inkassokrav.
Drop kaffen
I en hektisk hverdag kan det være tillokkende at benytte de hurtige løsninger. At købe en kaffe her og en baguette der, udgør til slut en anselig sum, som kunne have været brugt på noget andet eller sparet op. Med et enkelt tiltag såsom ikke at købe kaffen på vej til arbejdet men istedet have lavet den hjemmefra og have den med i en termokop, kan spare både tid og penge. Og så er det ren bonus, at du samtidig bidrager aktivt til at reducere brugen af engangsemballage.
Vær social uden at bruge penge
Er der lidt for mange sociale aktiviteter og invitationer, som kræver at du bruger penge? Husk at det er lovligt at takke nej. Det er også helt legalt at sige, at du gerne vil spare op. At være social behøver ikke at være dyrt. Du kan for eksempel invitere venner og familie til at deltage i aktiviteter som ikke koster penge.
Planlæg dine madindkøb
Foretag storindkøb i starten af uge. Så undgår du for det første at skulle gå i madbutikker hver dag. For det andet så undgår du de fristelser, butikkerne byder på.
Kig også i skabe, skuffer og køleskab for at danne dig et overblik over, hvad du egentlig har. Så kan du nemlig søge på nettet efter opskrifter, hvor de fleste af de varer indgår, og så kan du lettere lave smarte madplaner og indkøbslister baseret på, hvad du allerede har, Det tager et par minutter ekstra én dag i løbet af ugen, men du sparer både tid og penge resten af ugen.
Byt, lån eller køb brugt
De fleste af os ejer mere end vi har brug for, og du ejer sikkert en del, som du kunne komme af med.
- Arrangér en bytteaften. Ved at arrangere bytteaftener med vennerne kan du komme af med ting, du ikke længere bruger samtidig med at du måske kan få det, du har brug for.
- Lån ting af andre: Nogle gange kan det være en god idé at spørge, om du kan låne ting af venner eller naboer istedet for selv at købe. Hvis dit barn skal på telttur med klassen, så er der givetvis en bekendt, som har udstyret, der skal bruges — eller måske du kan leje det, hvis det ikke er noget, der skal bruges igen?
- Køb brugt: Det bliver også mere og mere populært at købe genbrug, og i dag findes der apps, hvor du både kan købe og sælge genbrug. Ud over at brugte ting ofte er noget billigere, så kan du også være heldig at finde noget, som er helt unikt og som ingen andre har.
Tænk dig om før du handler
Tænk dig om gerne to, tre og fire gange før du køber noget nyt. Har du reelt brug for en brødbagemaskine, eller kommer den til at stå i skabet og samle støv, foran racletten, fonduegryden og saftpresseren? Og hvad med blusen du så i udstillingsvinduet? Et tip er at udsætte købet i to uger, for så at spørge sig selv, om dette er noget,men ikke kan leve uden.
Og husk at det ikke nødvendigvis er sådan, at du sparer penge på at købe på tilbud, særligt hvis du ender med at købe noget, du ikke ellers ville have købt.
Ryd op i streamingtjenesterne
Tjek hvilke streamingtjenester du betaler for. Er det nødvendigt at abonnere på for eksempel Netflix, TV2 Play, Viaplay og HBO, eller kan du klare dig med en eller to? Hvis du gerne vil se serier på hver af tjenesterne, så kan du for løse det ved at abonnere på en tjeneste i én periode, for så at bytte til en anden tjeneste, når du ønsker at gå videre i serie-repertoiret. På den måde kan du spare flere hundrede kroner om måneden.
Læs også: Sådan kan du reducere omkostningerne til dit mobilforbrug.