6 tips til at overholde budgettet

Det kan være svært at overholde budgettet, selvom intentionerne er gode. Få gode råd, der gør det lettere at leve efter de rammer du har sat.

Kvinde kigger på bøger i en reol
Husk at betale dine regninger til tiden, så undgår du dyre rykkergebyrer og at blive sendt til inkasso.
  1. Følg løbende op på budgettet

    For at lykkes med dit budget, er det vigtigste at følge op på det løbende. Hvis noget bliver dyrere end du havde regnet med eller faste udgifter stiger, har du muligheden for at justere til og eventuel skære ned på omkostninger andre steder. Hermed undgår du ubehagelige overraskelser og en tom bankkonto. Få hjælp til at lave dit budget.
  2. Brug flere konti

    Opret separate konti til forskellige formål. Opret en budgetkonto til faste udgifter, en konto til mad og dagligvarer og en konto til opsparing og uforudsete udgifter.
  3. Hav kontrol over regningerne

    Husk at betale regningerne inden forfaldsdatoen. Ved at sætte dine regninger op til automatisk betaling via PBS, er du sikker på at betale til tiden og undgå dyre rykkergebyrer.

    En god måde at få kontrol over dine faste udgifter på, er ved at have en budgetkonto. Når du får løn, kan du lave en automatisk overførsel til din budgetkonto, der svarer til det gennemsnitlige beløb af dine faste udgifter. På den måde kan du altid være sikker på, at du har råd til at betale dine regninger. Med budgetkontoen sørger banken for, at regningerne bliver betalt til tiden og du behøver derfor hverken tænke på forfaldsdato eller girokort. Du kan få hjælp af din bank til at oprette en budgetkonto, og tilføje dine faste udgifter som husleje, vand, el, gas, forsikringer mv.
  4. Planlæg dine indkøb

    Mad er en af de største udgiftsposter i en husstand, og der er meget at spare ved at planlægge madindkøb. Butikkerne er designet til at friste dig til impulskøb. Modstå fristelserne med faste indkøbsdage og en god indkøbsliste.
  5. Tænk genbrug

    Hvis du har god viden om pris og kvalitet, kan du spare mange penge. Planlæg før du køber nyt, tage vare på dine ting og gør et godt kup på digitale loppemarkeder som DBA, Reshopper eller Trendsales. Prøv også at sælge ting, du ikke længere bruger.
  6. Giv ikke op!

    Det er let at blive demotiveret, hvis budgettet ikke holder. Benyt hellere lejligheden til at se på, hvad du kan ændre. Som med meget andet hjælper det at øve sig og finde ud af, hvad der fungerer for dig.

Et godt råd fra inkassodirektøren

Jens Hjortflod | Intrum
Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark

Stifte ikke gæld, for at betale gæld. Det er den hurtigste vej ud i en ond spiral, som kan være svær at bryde. Har du meget gæld, lav da en liste over hvem du skylder penge, hvor meget du skylder og hvornår gælden skal indfries. På denne måde får du et godt overblik. Nu kan du gå i gang med, at lave aftaler med dine kreditorer, så du kommer sikkert af med din gæld.


Få hjælp til at lave dit budget

Download en gratis skabelon og kom godt igang.